ananasın cilde faydaları

Ananasın Faydaları Nelerdir?

Görünümü itibariyle birçok meyveden farklı bir yapıya sahip olan ananasın dış kabuk kısmı dikenli, yeşil yapraklı, çapraz çizgili ve altın rengindeki görünümüyle diğer meyvelerden oldukça farklıdır.
İlk defa 1500’lü yıllarda Brezilya’da keşfedilen ananas, Brezilya’dan İngiltere’ye götürülmüş ve Fransa’da da yetiştirilmiştir. Böylece Avrupa ülkeleri de ananasla tanışmıştır. Günümüzde ise en yaygın şekilde ananas üreten ülkelerin başında, Brezilya, Filipinler ve Tayland gelmektedir. Ananas üretiminde Tayland’ı, Kosta Rika, Endonezya, Hindistan, Çin, Nijerya, Meksika, Vietnam, Tayvan takip etmektedir.
Tropikal ülke mutfaklarında yoğun şekilde kullanılan ananas genellikle, yoğurt, reçel ve dondurmaların içerisinde aroma verici olarak kullanılmaktadır.

Ananasın Besin Bileşenleri ve Besin Değerleri

İçeriğinde bol miktarda bulunan A vitamini ve C vitaminine ek olarak ananas, potasyum ve kalsiyum gibi, temel sağlık açısından önemli olan mineralleri de içermektedir. 100 gram kabuğu soyulmuş ananasın içeriğinde bulunan temel besin bileşenleri ve değerleri ise şu şekildedir;
  • Enerji → 50 kcal
  • Protein → 0,5 gram
  • Şeker → 9,8 gram
  • Lif → 1,4 gram (günlük ihtiyacın % 6’sı)
  • A vitamini → 17,4 mikrogram (günlük ihtiyacın % 1’i)
  • C vitamini → 47.8 miligram (günlük ihtiyacın % 80’i)
  • K vitamini → 0.7 mikrogram (günlük ihtiyacın % 1’i)
  • B-1 vitamini → 0.1 miligram (günlük ihtiyacın % 5’i)
  • B-3 vitamini → 0.5 miligram (günlük ihtiyacın % 2’si)
  • B-6 vitamini → 0.1 miligram B6 vitamini (günlük ihtiyacın % 6’sı)
  • Folat (B-9 vitamini) → 18 mikrogram (günlük ihtiyacın % 5’i)
  • Kalsiyum → 13 miligram (günlük ihtiyacın % 1’i)
  • Demir → 0.3 miligram (günlük ihtiyacın % 2’si)
  • Magnezyum → 12 miligram (günlük ihtiyacın % 3’ü)
  • Fosfor → 8 miligram (günlük ihtiyacın % 1’i)
  • Potasyum → 109 miligram (günlük ihtiyacın % 3’ü)
  • Çinko → 0.1 miligram (günlük ihtiyacın % 1’i)
  • Bakır → 0.1 miligram (günlük ihtiyacın % 6’sı)
  • Manganez → 0.9 miligram (günlük ihtiyacın % 46’sı) içerir.
100 gram ananasın yaklaşık 86 gramı sudan oluşmaktadır. Aynı miktarda ananas 17 miligram omega 3, 23 miligram omega 6 yağ asitleri içermektedir.

Ananasın Faydaları

İçeriğinin % 86’sı su olmasına rağmen ananas, birçok sağlıklı bileşeni yapısında bulundurmaktadır. Bundan dolayı ananas, güçlü bir antioksidan olması nedeni ile de anti-kanser özellikler göstermektedir. Ayrıca ananas, kalp sağlığı ve diş sağlığı açısından da faydalıdır.
1. Antioksidan Özellikler
TheCell
Güçlü bir hücre yenileyici antioksidan vitamini olan C vitamini, suda çözünebilmektedir ve ananasın da yapısında bol miktarda bulunmaktadır. C vitamini, damar tıkanıklığına, diyabet ile ilişkili kalp hastalıklarına, solunum yolu hastalıklarına ve birçok hastalığın oluşmasına neden olan serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesinde etkilidir. Aynı zamanda C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olmaktadır.
2. Bromelain İçeriği
Pineapple-Wallpaper-1
Bromelain, yenilen besinlerden sağlanan proteinlerin sindirilmesi işlemlerinde devreye giren enzimlerin bir karışımıdır. Bromelain, proteinlerin sindirimine katılarak, sindirim işlemlerinin hızlandırılmasına katkı sağlamaktadır.
Bu enzim kompleksi, vücutta iltihap oluşmasını da önlemektedir. Aynı zamanda ananasın yapısında da bol miktarda bulunan bromelain, vücutta su tutulmasına bağlı olarak gelişen şişkinliklerin azaltılmasında, sinüzit, gut hastalığı ve eklem iltihabı semptomlarının hafifletilmesinde etkilidir.
Diyetsiz Bir Günü Bile Geçmeyenler İçin:
3. Makula Dejenerasyonu
womens-eye-health-month
Sarı nokta hastalığı olarak da bilinen makula dejenerasyonu, gözün retina bölgesini etkileyen bir hastalıktır. Genellikle 55 yaşından sonra ortaya çıkan makula dejenerasyonu, tedavi edilmeyip ihmal edildiğinde, görme kayıplarına neden olabilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre ise, A, C ve E vitamini bakımından zengin bir beslenme şekli, makula dejenerasyonu hastalığına yakalanma riskini azaltmaktadır. Antioksidan da sarı nokta hastalığını önleyebilecek olan meyveler arasında bulunmaktadır.
4. Diş Eti Sağlığı
shutterstock_151234010
Diş etleri, vücut direnci düştüğünde ve yetersiz beslenme sonucunda, ilk zarar gören dokulardan biridir. Özellikle de C vitamini gibi önemli bir vitaminin yetersiz alınması sonucu, ağız içinde bakteri oluşumu daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Yapılan araştırmalara göre ise, günde 1 adet ananas tüketen kişilerde, diş eti iltihabı oluşması riski, ananas tüketmeyen kişilere nazaran 1,5 kat daha düşüktür.
5. Anti-Kanser Etki
Pancreatic cancer cells
Güçlü bir antioksidan olmasının yanında içerdiği bromelain adı verilen enzim sayesinde ananas, kanser hücrelerinin etkisiz hale getirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan araştırmalara göre, protein sindiriminde etkin hale geçen bromelain enzimi, sağlıklı hücrelere ve bağışıklık sistemine zarar veremeden, kanserli hücrelerin sayısının azaltılmasında etkilidir.
Fakat bu araştırılma, hayvanlara bromelain enzimi enjekte edilerek yapılmıştır. Yani sadece ananas tüketerek kanser hücresi imhasını sağlamak mümkün olmayabilmektedir. Bu konu hakkında araştırmalar da hala devam etmekte ve daha somut veriler elde edilmeye çalışılmaktadır.
6. Kilo Vermeye Yardımcı
weight-loss-questions
Bromelain enzimi protein sindirimine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bromelain enzimi, yağların sindirim işlemleri sırasında, lipaz adı verilen enzim ile birlikte çalışmaktadır. Böylece, besinler yoluyla alınan yağın vücutta yakılması hızlanmakta ve yağların birikmesi önlenmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre ananasın kilo vermedeki tek faydası bu değildir. Buna göre ananas, aynı zamanda iştahın kesilmesine yardımcı olarak, kilo alınmasını önlemektedir.
7. Kemik Sağlığı
bone1
Zengin manganez, kalsiyum, çinko ve bakır içeriği sayesinde ananas, kemik sağlığının ve dokusunun korunması açısından oldukça önemlidir. Kemik erimesi tedavisinde tüketilmesi tavsiye edilen meyvelerden biri olan ananas, kemik dokusunda meydana gelen boşlukların giderilmesine yardımcı olmaktadır.
8. Manganez İçeriği
10-Amazing-Health-Benefits-of-Manganese
Ananasın da içeriğinde bol miktarda bulunan manganez, bademcik iltihabı, selenyum zehirlenmesi, kanserden korunma, yüksek kolesterol ve karaciğerin temizlenmesi gibi durumlarda etkin rol oynayan bir mineraldir.
9. Ananasın Diğer Faydaları
Pineapple-Juice-Recipe-5-Times-More-Effective-than-Cough-Syrup
Sağlık açısından ananasın diğer faydaları ise şu şekildedir;
  • Zengin lif içeriği sayesinde sindirime yardımcıdır ve kabızlığı önlemektedir.
  • Tansiyon değerlerinin düzenlenmesine yardımcıdır.
  • İçerdiği C vitamini sayesinde ananas, kolajen sentezlenmesini desteklemekte ve cilde esnekliğini kazandırmaktadır. Aynı zamanda ananas, saç sağlığının desteklenmesinde de etkilidir.

Ben Kimim Unknown

diyet, bebek, hamilelik, alışveriş, kadın yaşamı, moda haberleri, güzellik sırları, trend dosyaları, ünlü stilleri, moda haftaları, Kadın, Kadın Portalı, Yaşam, Kadın Sitesi, Sağlıklı yaşam, sağlık, anne, çocuk, moda, stil, aşk, cinsellik, evlilik, güzellik, makyaj, beslenme, defileler , kadın dergi isimleri, moda kadın ayakkabı, moda kadın siteleri, moda kadın dekorasyon, moda kadın info, moda kadın blogları, moda kadın giyim, elele dergisi

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.