Menengiç Bitkisi Nedir: Çöğre, sakızlak, sakızlık, gizven, kizvan, yabani fıstık, Antep fıstığı, menengüç, menengeç, melengeç, meneş, merengiç, menegiç, melengiç, menengis, pistacao coffee, pistacia, terebinthus, terebinth gibi adlarla anılan menengiç yabani Antep fıstığı ağacı olup meyveleri çiğ ve kavrulmuş olarak yenir, yağından sabun yapılır. Menengiç sakızı da çiğnendiği için sakızlık veya sakız ağacı da denir. Menengiç ağacı meyvelerinde önemli mineral ve elementler bulunur. Menengicin taze sürgünleri "sakız murcu" ismini taşır domates, soğan, nar ekşisi, zeytinyağı ve baharatlarla salatası yapılır.
Menengiç Kahvesi Nedir: Bu yabani Antep fıstığı meyveleri toplanır (zahmetlidir), yıkanır, güneşte kurutulur. Koyu kahverengi oluncaya kadar kavrulur. Pekmez kıvamında bir macun oluncaya kadar ezilir. İçinde meyvenin kum benzeri taneciklerini içeren yağlı ve koyu renkli zeytin ezmesi görünümlü macuna Menengiç (çedene, çitlenbik) Kahvesi denir.
Bu kahveyi evde elde etmek için aktardan alınan tane menengici geniş bir tavada hiçbir şey eklemeden kavurup havanda dövmek gerekir ki doğru ölçüde (sertleşip kararıncaya kadar, fazlası yakıp acılaştırır) kavurmak, istenen pütürsüzlük seviyesine ve kıvama ulaşmak her zaman kolay olmayabilir. Ayrıca zaman ve emek gerektirecektir. Bunun yerine (ev yapımının lezzetini vermeyecek olsa da) hazır olarak kavanozlanmış halde aktarlardan veya bazı büyük marketlerden alınabilir. Oda ısısında saklanabilir.
MENENGİÇ KAHVESİ NASIL YAPILIR?
(Çitlenbik, Çedene, Bıttım, Çıtlık, Çitemik, Çıtımık) (Gaziantep, Kilis, Adana, Hatay, Elazığ, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Mersin)2
Menengiç Kahvesinin Yapılışı
Malzemeler (Bir kişilik)
Bir büyük çay fincanı süt (Hafif olması için varsa yağsız veya yarım yağlı süt... Süt sudan daha yumuşak bir içim sağlayacaktır.)
İki tatlı kaşığı menengiç kahvesi (Kavanozun üstünde biriken yağ tabakasının altındaki katı kısımdan alın. Tadına alışkın olmayanlar ilk aşamada üstte biriken yağ ile alttaki katı kısmı karıştırarak denememeliler. Kaşığa yapışanlar da karıştırma sürecinde eritilir.)
İstenirse bir – iki çay kaşığı toz şeker (yarım veya bir küp şeker)
Kaynama sonrası kabarıp taşmaması için süt ölçüsünden daha büyük cezve
Isıtılmış büyük bir çay fincanı
MENENGİÇ KAHVESİ NASIL YAPILIR?
(Çitlenbik, Çedene, Bıttım, Çıtlık, Çitemik, Çıtımık) (Gaziantep, Kilis, Adana, Hatay, Elazığ, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Mersin)3
Menegiç Kahvesi Tarifi (Çitlenbik, Çedene, Bıttım, Çıtlık, Çitemik, Çıtımık) (Gaziantep, Kilis, Adana, Hatay, Elazığ, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Mersin)
Cezveye süt konulur. Üzerine menengiç kahvesi ve istenirse şeker eklenir. Ocakta sürekli karıştırılarak bir taşım kaynatılır. İlk kaynama sonrası taşmamasına dikkat edilerek ve karıştırarak birkaç dakika daha ocakta tutulur.
Türk kahvesi usulüyle ağır ateşte pişirilmesini önerilse de orta veya harlı ateşte de pişirilebilir. Burada önemli olan ocakta kalma süresinde tam erimenin sağlanması için yeterli zamanının olmasıdır. Bu bakımdan pratik olması amacıyla hazır kahve tarzıyla menengiç kahvesini kaynamış süte veya kaynar suda süttozuna (kahve kremasına) katarak karıştırmak da istenen kıvama ulaştırmayabilir. Tanecikli yapının daha az hissedilmesi için ocağa konma öncesinde bir süre karıştırılması da bir diğer yöntemdir.
Fincana döküldüğünde soğudukça oluşacak kaymak tabakasının alınması için bir tatlı kaşığı ile sunulmalıdır. Sıcak olarak servis edilmeden önce bu tabaka alınsa da tekrar oluşacaktır. Karıştırma ne kadar iyi yapılırsa yapılsın bir miktar telvesi birikecektir ki bu kısımda yenilebilir. Bu kısmı istemeyenler kahveyi fincana bir süzgeçle dökebilirler. Menengiç Kahvesi, yanında menengiç taneleri, leblebi, yer fıstığı gibi çerezlerle servis edilebilir.
Not:
Kişiye göre değişebilen ideal tada ulaşabilmek ölçülerde bir miktar deneme yanılmayı gerektirebilir. Bu çerçevede az olduğu düşünülen malzeme ilk kaynama sonrası eklenerek tekrar karıştırılıp kaynatılabilir.
Hoşuna gitmeyenler olduğu gibi tiryakisi olanlar da var. Alışılan çay, kahve gibi kafeinli ve yağsız bir içecek arayışında olanların beklentilerini karşılamayacaktır. Kafeinsiz ve yağlı yapısı her damağa uygun değildir. Bununla beraber umulan yararlarını dikkate alarak, tümden reddetmek yerine miktarları değiştirerek birkaç şans vermekte fayda var.
Menengiç Kahvesinin Faydaları Nelerdir?
Antiseptik özelliği ile öksürük, boğaz ağrısı, astım, ses kısılması, soğuk algınlığı, akciğer iltihabı, bronşit, nefes darlığı gibi solunum yolları rahatsızlıklarına karşı; mide ağrısı, ülseri, bulantısı, hazım problemleri, karın ağrısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı; böbrek kumlarına, safra kesesi taşlarına, antioksidan özelliği ile vücut yaşlanmasına, şeker yükselmesine, kalp rahatsızlıklarına ve kansere karşı yararlı olduğuna inanılır. Kolesterolü düşürmede, romatizma tedavisinde, yaraların iyileşmesinde, egzama tedavisinde, cilt ve saçların güzelleşmesinde, ağız kokusunu gidermede, anne sütünü arttırmada yararlı olması umulur. Zihni ve bedeni güçlendirmesi beklenir. Menengiç yağının hamilelik ve diğer cilt çatlaklarına, selülite karşı faydalı olduğuna inanılır.
menengiç kahvesi nedir
Eylül 15, 2016
melengeç
,
melengiç
,
menegiç
,
menengeç
,
menengis
,
menengüç
,
meneş
,
merengiç
,
pistacao coffee
,
pistacia
,
terebinthus
Edit
0 yorum:
Yorum Gönder