badem neye yarar

Bademin Faydaları

 

Bademin Faydaları


Badem Kuruyemişinden, yağına oldukça fazla kullanım alanı olan badem, gülgiller familyasından ağaç biçiminde bir bitkidir badem. Anayurdu Batı Asya, en sık yetiştirildiği yer ise Akdeniz bölgesidir. Ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilir. Şeftali ağacına benzeyen ama daha uzun ömürlü ve daha boylu olan badem ağacı, 50-100 yıl kadar yaşar ve 6-12 m’ye kadar boylara ulaşabilir. Ağacın ömrü, boyu, yaprak yoğunluğu ve yapraklarının iriliği, badem çeşitlerine göre değişir. Yaygın ya da dik dalları; ince uzun, kenarları dişli, oval biçimli yeşil yaprakları vardır. İlkbahar başlarında açan çiçekleri, genelde beyaz, nadiren açık pembe renkli olur. Badem ağacı çiçekliyken önce beyaz, sonra açık pembe renkli görünür ve daha sonra yapraklanarak rengi yeşile döner. Yeşil renk olan yaprakları uzun ve ince yapılıdır. Yapraklarından önce açan çiçekleri ise pembe ve beyaz renklidir. 

Bademin Özellikleri Meyvası çok yağlı olup bol miktarda azotlu madde, şeker, E vitamini ve demir ihtiva eder. Dış yüzeyi derimsi bir örtü ile kaplıdır ve bunun içinde, sert bir kabuk ile kaplı, yenilebilir çekirdek kısmı bulunur. Bu çekirdek meyvenin içi çerez olarak yenir. Bademin bileşiminde %54 yağ, %16,9 nişasta vardır. Madensel tuz ve vitamince zengindir. Taze bademin 100 gramında 450, kurusunda 500 kalori vardır. Yeterli miktarda karbonhidrat, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini bulunur. Yarım çay bardağı badem günlük manganez ihtiyacının yüzde 45′ini, bakır ihtiyacının yüzde 20′sini karşılar. Badem Kullanımı Bademler, öncelikle tatlı badem ve acı badem türlerine ayrılırlar. Birçok çeşidi olan tatlı badem çok lezzetli ve değerli bir besindir. Kurutularak çerez olarak yenildiği, şurubu yapıldığı gibi tatlıcılık, şekercilik ve çikolatacılıkta da kullanılır. 



Ayrıca badem içinden çıkarılan badem yağı da kozmetik ve parfüm endüstrilerinde kullanılmaktadır. Yağı sanayide kullanılır. İçeriğinde bulunan yağlar kilo vermeyi kolaylaştırır ve tok tutar, ara öğünlerde 10-15 adet badem tüketilebilir.Badem, bedenin kolesterol düzeyini indirgemeye yardımcı olur: Yağ bakımından zengin olan bademin içerdiği yağların büyük bölümü yukarıda belirtildiği gibi doymamış yağlardır. Badem Faydaları Bu nedenle badem özellikle kötü kolesterol düzeyinin düşürülmesinde etkili olur. Badem kalp krizi geçirme rizikosunu azaltır. 


Doğal ve zengin bir E vitamini kaynağı olan badem içerdiği bu antioksidan maddeyle böyle çok önemli bir tıbbi etkiyi sağlar. Kan şekeri düzeyini ayarlar: Bedenin kansere yakalanma rizikosunu da azaltır. Bademi bolca yemenin afrodizyak etkiler sağladığı ileri sürülmektedir. İç bademden çıkarılan badem yağının da sağlığımıza yararlı birçok etkisi vardır: Müshildir, özellikle çocuklarda etkili olur. Yara iyileştiricidir; dıştan yaralara sürülerek uygulanır. Güneş yanıklarına iyi gelir; gene dıştan sürülerek uygulanır. Emzikli annelerde süt gelişini artırır; bunun için sulandırılarak içilir. Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir; bağırsakların çalışmasını düzenler. Bu etkileri sağlamak üzere de sulandırılarak içilir.

Ben Kimim Unknown

diyet, bebek, hamilelik, alışveriş, kadın yaşamı, moda haberleri, güzellik sırları, trend dosyaları, ünlü stilleri, moda haftaları, Kadın, Kadın Portalı, Yaşam, Kadın Sitesi, Sağlıklı yaşam, sağlık, anne, çocuk, moda, stil, aşk, cinsellik, evlilik, güzellik, makyaj, beslenme, defileler , kadın dergi isimleri, moda kadın ayakkabı, moda kadın siteleri, moda kadın dekorasyon, moda kadın info, moda kadın blogları, moda kadın giyim, elele dergisi

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.